de Acht Gunstige Voortekenen

Hans van Buuren

The Eight Auspicious Symbols

De Acht Gunstige Voortekenen. Een gelimiteerde Squiggly Swatch Special van 24 genummerde uitgaven!

Het Boedhistische Centrum in Rotterdam is hafweg de bouwfase en als hulp voor de afronding heeft Squiggly hen geholpen een zeer fraaie special te maken. De special bestaat uit een set van 8 wereldtijd klokken om aan de muur te hangen. De klokken zijn ook 8 boedhistische symbolen van gunstige voortekenen (geluk). Deze zijn HANDGESCHILDERD door leden van het Boedhistische Centrum!! Het basis materiaal is een matte acrylplaat waarop de schildering gemaakt is. Het horloge is ook op deze plaat bevestigd. Om het schilderij te beschermen werd er nog een extra transparante acrylplaat verhoogd op gemonteerd. Als je wilt kun je de schilderijen laten inzegenen door Lama Jigmé Namgyal.Er zijn slechts 24(!) sets gemaakt en ze zijn bedoeld om in het kantoor op te hangen. Op deze manier kun je zien wat de tijd is in Hong Kong (en 7 andere plaatsen) en geluk zal je kantoor instromen. Plus het feit dat je de Boedhisten geholpen hebt een nieuwe plek te maken van rust en vrede in de wereld. Dit zijn afbeeldingen van de 8 symbolen en hun betekenis:

Het Wiel van DharmaHet wiel is een antiek Indisch symbool voor creatie, oppergezag en bescherming dat beweging en verandering weergeeft. Boedhisten hebben het wiel geadopteerd om Boedha's leer te symboliseren waarbij het wiel wordt geidentificeerd als 'dharmachakra', het wiel van de wet. In het Tibettaans betekent dit 'het wiel van transformatie' of geestelijke verandering en kan het het overkomen van obstakels en illusies betekenen.

De Witte LotusDe lotus is het symbool voor puurheid. Hij kan groeien en bloeien uit modderig water en is daarmee het symbool voor goddelijke generatie. De lotus wordt gebruikt om deze puurheid in verschillende vormen weer te geven. De lotus op de troon wijst op onbevlekte ontvangenis waardoor het wezen goddelijk van natuur is. Goden worden vaak weergegeven terwijl ze een lotus beethouden als symbool van hun puurheid, medeleven, zelfverloochening en perfectie van hun kwaliteiten.

Het Banier van OverwinningHet Banier van Overwinning stamt van de vlag op een militaire standaard die werd meegedragen tijdens Indiase oorlogsvoering. Het werd aangenomen als het symbool voor Boedha's verlichting. In het Tibettaanse Boedhisme zegt men dat deze de methoden symboliseert om blokkades te slechten - het ontwikkelen van kennis, wijsheid, medeleven, meditatie en ethische geloften.

De Eindeloze KnoopDe eindeloze knoop overlapt zonder begin of einde als symbool voor Boedha's eindeloze wijsheid en medeleven. Het geeft de doorlopende voortgang aan als de onderliggende werkelijkheid van het bestaan.

De Rechts-Draaiende SchelpDe schelp is afgeleid uit oeroude Indiase verhalen die beschrijven hoe helden uit de mythische oorlogsvoering een grote schelp met zich meedroegen. Het is een symbool van kracht en gezag en men geloofde dat het geluid boze geesten zou verdrijven, gevaarlijke wezens zou afschrikken en natuurrampen zou afwenden. Het Boedhisme heeft het aangenomen als een symbool van religieus gezag en een embleem dat de waarheid van Dharma verspreidt.

De Gouden VissenDe gouden vissen symboliseren geluk vanwege hun vrijheid in het water en vruchtbaarheid en overvloed vanwege hun vermogen zich snel te vermenigvuldigen. Het symbool is een bekend voorteken in de Hindoestaanse, Jainistische en Boedhistische tradities dat van origine een teken was van de twee heilige rivieren. In Egypte symboliseerde het paar vissen de rivier de Nijl en het vroege Christendom nam het aan als een teken voor Christus.

De Grote Schat VaasDe schatvaas is gemodelleerd op de traditionele Indiase kleien waterpot. Het Tibettaanse ontwerp is rijkelijk versioerd met lotusbladeren. De sjaal is een zijden kleed uit het godenrijk en de bovenste opening is afgesloten met een boom die wensen uit laat komen. De 'onuitputtelijke schatten' bezitten speciale kwaliteiten zodat hoeveel je ook uit de vaas haalt, hij altijd vol blijft. Daardoor symboliseert hij een lang leven en voorspoed.

De Beschermende ParasolDe parasol of paraplu is een Indiaas symbool van zowel bescherming als koninklijkheid. De schaduw beschermt tegen zon en hitte en de koelte van de schaduw geeft de bescherming weer tegen lijden, verlangen, obstakels en ziekte. Verschillende tradities hebben veel ontwerpen van de parasol ontwikkeld. De koepel van de parasol kan wijsheid symboliseren en het hangende deel medeleven.

Wat kreeg je dan?De prijs van deze set was Euro 1184,05 (excl 19% BTW = Euro 995,00 als je buiten Europa woonde). Je kreeg 8 Handbeschilderde acryl displays in de grootte 18x28 cm.

Wie heeft ze beschilderd?Van rechts naar links: Sandy, San en Jan schilderen de platen van de 8 gunstige voortekenen.

Pagina's