Swatch specials uit Nederland

Hans van Buuren

Intro

Op deze pagina geef ik een overzicht van alle speciale Swatch uitgaven uit Nederland sinds juni 2007.

Ik probeer daarbij zoveel mogelijk informatie op te sommen en daarbij heb ik ook jouw hulp hard nodig. Dus, als je iets interessants weet dat hier nog niet staat, laat het mij even weten en ik zal het hier opnemen. Voor nu, veel plezier met alles wat hier te vinden is. Ik heb zelf het idee dat dit overzicht redelijk compleet is. Deze verhalen en afbeeldingen worden hier niet getoond om deze horloges te verkopen. Ik heb ze zelfs niet eens dubbel. Voor een lijst met mijn ruilmateriaal, zie mijn Swatch dubbelen. Als je geinteresseerd bent in toekomstige speciale uitgaven, dan kan ik misschien wel helpen. Laat het me even weten wanneer er iets nieuws uit komt. De Swatches op deze pagina staan in volgorde van nieuw (boven) naar oud (onder). Toch staan er soms tijdelijk oudere specials bovenaan als die recent zijn toegevoegd.

Mijn boek is in juni 2007 afgerond dus alle specials die tot dan ontdekt zijn staan in het boek. Deze kun je vinden op de historische pagina van Swatch Specials uit Nederland.

Ga naar de pagina over mijn boek: Swatch Specials from the Netherlands!

Als je het Wanted logo (Wanted) ziet betekent dit dat ik die Swatch nog niet heb en dat ik ernaar zoek. Als je er een voor me hebt of er eentje te koop weet, laat het me weten! Ik wil hem erg graag hebben om mijn verzameling compleet te houden en te krijgen!

Maar kijk allereerst naar de Speciale Verpakking die er nooit gekomen is, gemaakt door Joost Swarte. Veel Swatchplezier!

Rotterdam Topsport

There's not much I know about this so if you know more, do send me a message. This Rotterdam TopSport Access is a basic SKK106 with prints on upper and lower straps. Nice logo's! No official code on my priuce tag.

2020 Swatch x You Sinterklaas

Tussen 3 en 6 december 2020 was alleen op de Nederlandse website van Swatch de mogelijkheid om met behulp van dit Swatch x Sinterklaas canvas een eigen Sinterklaas Swatch te laten maken. De tijd was kort en er werd niet veel ruchtbaarheid aan gegeven daarom denk ik dat er niet heel veel gemaakt kunnen zijn. Uiteraard heb ik er zelf wel eentje laten maken. Dit is de de voorkant van de Sinterklaas Swatch en dit is de de achterkant van de Sinterklaas Swatch.

±2000 William Properties

William Properties was een Nederlandse vastgoedontwikkelaar uit Utrecht, opgericht in 1997. In 2006 werd het overgenomen door Fortis dat zelf weer door ASR werd overgenomen. De naam wordt schijnbaar nog gebruikt maar er zijn geen geregistreerde medewerkers meer. ASR kennen we als leverancier van wurghypotheken waarvoor ze de slachtoffers weigeren te compenseren. In 2000 gingen de zaken van William Properties nog erg goed toen het KPN gebouw dat zij in Rotterdam ontwikkelden, naar een ontwerp van Renzo Piano, opgeleverd werd. De Swatch is gebaseerd op de Jelly Piano met een speciaal bandje. Hier is een overall plaatje, hier is een plaatje van het bovenste bandje met een ontwerp schets van de architect en hier is een plaatje van het onderste bandje met het William Properties logo. Datum, gelegenheid en aantal zijn mij niet bekend. Als je iets weet, neem dan contact met me op.

2020 Destination Rotterdam

In november 2020 verscheen er een nieuwe Destination Swatch in Rotterdam. Het is de SUON705T, Bridge between Art and Water. Werd geleverd met een doosje Rotterdamse dropjes die erbij passen! Hier komen de fotos: voorkant van de doos, achterkant van de doos, de Swatch overall, closeup kubuswoningen, closeup watertaxi, closeup Willemsbrug, closeup SS Rotterdam, closeup windmolen, closeup Euromast, closeup tulp op oranje achtergrond, voorkant dropdoos, zijkant doos 1, zijkant doos 2, dropje Willemsbrug, dropje Euromast, dropje SS Rotterdam.

2000 Maxi Rotterdam Topsport (MGN183 104 Years)

In 2000 verschenen er een Maxi Swatch met een Aangeboden door: Rotterdam Topsport en een Rotterdam City of Sports opdruk. Wie helpt mij? Wanted

1989 Maxi Audatex (MGK115 Bondi Diver)

In 1989 verschenen er een Maxi Swatch Bondi Diver met een Audatex logo op de band. Audatex is software gemaakt door Solera. Sommige (of alle) van deze Maxi's kwamen terecht bij het personeel van Aegon. Eentje werd bijvoorbeeld in een bridge drive gewonnen door een Nederlandse Swatch verzamelaar. Maxi's met een opdruk op de band uit de jaren tachtig zie je niet vaak!

1996 Micha Klein Love, Peace and Happiness Speciale Verpakking Prototype

De Nederlandse digitale artiest Micha Klein ontwierp een fraaie Swatch GJ118 Love, Peace and Happiness, welke in 1996 op de markt kwam. Bijna 25 jaar later kwam ik erachter dat er plannen geweest moeten zijn voor een speciale verpakking. Hier zie je de voorkant van de doos en de achterkant vand e doos. Verbazingwekkend of niet? Het horloge in de doos is een echte dummy zonder loopwerk. Ernaast zie je een videoband, nog steeds in het originele plastic. Daar staat waarschijnlijk niets op. Op de buitenkant van de doos zie je de drie ontwerpen voor voor Love, Peace en Happiness. Moet de enige in de wereld zijn. Gek op!

European Athletics 2016 X-Large Specials

De European Athletics Association heeft voor het EK Atletiek in Amsterdam 2016 twee speciale Swatch X-Large uitgegeven: 1. European Athletics Association Blauw (SUDK103I): een X-Large Ocean Ripple met een speciaal bandje met de opdruk "Your Sport For Life"; 2. European Athletics Association Oranje (SUDK102E): een X-Large Squeezed Pumpkins, gelijkvormig aan de blauwe.

Hier zijn de plaatjes van de oranje: overall zicht, loop, bovenste bandje, onderste bandje, prijs sticker.

De blauwe zoek ik nog! Wanted

Voor zorg Swatch

En weer een nieuw raadsel, gebaseerd op SKN104. Kijk eens naar de totale view en het logo. Ik heb hem maar dat is dan ook alles dat ik ervan weet. Waar komt dit vandaan, hoeveel zijn ervan? Help!

2018 GFP 7.777 dagen

GFP is de Nederlandse marktleider in voordeelprogramma's, met gedrukte, interaktieve en digitale media. In 2018 bestond het bedrijf 7.777 dagen en bij deze gelegenheid werden er 77 Swatch specials weggegeven aan belangrijke, speciale of gewoon favoriete relaties. Het design van deze special werd gedaan door de geniale artiest Dadara, die in Amsterdam woont en werkt. Ga absoluut de plaatjes bekijken, ik denk dat dit werk geweldig uitgevoerd is:

voorkant hoesje, volledig horloge, closeup bovense bandje, closeup onderste bandje, achterkant hoesje, linker zijkant hoesje, rechter zijkant hoesje, prijs sticker, sticker op het garantie bewijs, achterkant van de Swatch.

Een beauty! Zoals je kunt zien in de plaatjes is dit een officiële, door Swatch goedgekeurde special met de code SUOB707D, gebaseerd op SUOB707, Blue Resolution. De extra Swatch sticker op het garantiebewijs schijnt tegenwoordig normaal te zijn op B2B Swatches. Op de zijkant van het hoesje is te lezen: "7,777 days ago, GFP was founded. We'd like to thank our 77 most important, special or just favourite relations. That includes you! Thank you for your loyalty and on to the next 7,777 days!". Dit betekent ongeveer: "7.777 dagen geleden werd GFP opgericht. We willen graag onze 77 belangrijkste, bijzonderste of gewoon favoriete relaties bedanken. Daar hoor jij bij! Dank voor je loyaliteit en op naar de volgende 7.777 dagen!".

Zoals gebruikelijk zijn alle specials weggegeven en heeft het dus geen zin om GFP te benaderen. Veel succes, GFP!

2017 Hudson Bay openings Swatch

In september 2017 opende de Canadese winkelketen Hudson Bay een eerste vestiging in Nederland. Kort daarna werd meerdere vestigingen en ook ook de online winkel geopend.

Om dit feit te vieren verkocht Hudson Bay een special loop en sleeve met de Swatch White Rebel (SUOW701). Het horloge was beschikbaar in een genummerde oplage van 500 stuks.

Zie de afbeeldingen van de prijs sticker SUOW700-1 (officiële special), de Swatch met special loop, de open doos met inlay, serienummer en sleeve en de gesloten verpakking.

2017 Amsterdam Destination Swatch

On woensdag 27 september 2017 werden we door Swatch uitgenodigd voor de lancering van de Amsterdam Destination Swatch. De lokatie was in de Amsterdamse Houthavens, een stijlvol gebied in ontwikkeling. Kijk eens naar dit restaurant in dezelfde straat. We verzamelden bij Pont 13, hier is nog een plaatje. Binnen was het gezellig met drankjes en hapjes, zoals deze stroopwafels met een twist). Daar stond ook deze Van Moof fiets, beschilderd in Delfts Blauw. Hier is de artiest, Allen Edens aan het werk. Hij had het flink druk met beschilderen van Ding Dong Bellen, hij moest niet alleen een serie voor het event doen maar ook nog een rijtje afmaken van het zakelijke launch event, dat eerder op dezelfde plek plaatsvond. De decoratie was geweldig, zoals je kunt zien achter dit eenzame Kornuit biertje. Hier zie je iedereen in verwachting van wat komen gaat. Allereerst was er de gids die ones een verhaal over Amsterdam en de drie kruizen vertelde. Let even op Toty die de bel laat zien die ze gewonnen heeft! Na een praatje was het tijd voor Carlo Giordanetti (Creative Director van Swatch) om het horloge te onthullen. Hij is uitstekend gelukt. Hiers is het grote watch display. Een flinke stapel Swatches stond op ons te wachten. Bekijk deze plaatjes van de Amsterdam Destination Swatch, de kop (in het dag venster zie je elke dag de drie kruizen in een andere kleur), de prijs sticker, en de sleeve. De naam van deze Swatch is TULPEN UIT XXX, de code is SUOZ714 en de prijs is 80 Euro. Vanaf donderdag 28 september 2017 ook te koop in de Swatch Store in de Kalverstraat. In de speciale goodie bag zat nog een brief met uitleg, een zakje Amsterdamse snoepjes en een bel. Wie handig was nam ook nog wat Swatch Amsterdam viltjes mee!

2016 Rotterdam Access Swatch Christmas event

Tijdens het internationale Christmas event in Rotterdam en Amsterdam opende de Swatch Store in Rotterdam vroeg op de zondagmorgen van 4 december. Deelnemers aan het event konden een speciale verpakking van de Rotterdam Access kopen. Het is een niet genummerde sleeve in een oplage van 120 stuks. Onverkochte sleeves zijn vernietigd. Wie wilde kreeg een sticker op zijn doos.

2015 oceAnco

Tegen het einde van 2015 heeft oceAnco, een Nederlandse bouwer van indrukwekkende jachten, een strap special uitgebracht voor hun werknemers. Het is een Chrono SUSB400F Black Efficiency, hier is het bovenste bandje, hier is het onderste bandje en hier is de prijssticker op de doos. De coördinaten op het bandje (N 51 51 35.63 E 4 39 23.35) verwijzen naar de lokatie van het hoofdkantoor in Alblasserdam. Goed gedaan!

2007 FGH Bank

In 2007, een uitstekend jaar waarin targets ruim gehaald werden, gaf FGH Bank, de vastgoedbank een logo special aan alle, ongeveer230, werknemers. Het is een Jelly in Jelly SUJM700 Completion, dit is het logo op de doos en dit is het logo op de achterzijde van het bandje.

2001 IKEA Barendrecht

Hier is hij, de IKEA Barendrecht Swatch! Dit horloge is uitgegeven op 28 september 2001 bij gelegenheid van de opening van de IKEA in Barendrecht. Het is een GB152C Ellypting (24 uurs loopwerk) met een extra passant. Het lijkt onwaarschijnlijk dat een Swatch uit 1993 hiervoor in 2001 gebruikt zou worden maar het originele garantiebewijs (met de speciale code GB152C) is van 1997! Productiecode is 345 en naast de landcode voor Nederland (431) is ook een nummer 2355 ingedrukt. Wat zou dat betekenen?

2013 Van Gogh Museum Serie

Sinds de verbouwing van het Van Gogh Museum in Amsterdam wordt er in de museumshop een serie van vier Van Gogh Swatches verkocht. Elke Swatch heeft een speciaal bandje met de handtekening van Van Gogh op het passantje en wordt verkocht in een bijpassende speciale verpakking. Zoals je aan de prijsstickers kunt zien zijn het officiële specials. De set was voor het eerst te koop in de Kiosk op het Gold&Pioneer event van 2013. Zoals te zien is aan de Far East Distribution stempels op de garantiebewijzen waren deze waarschijnlijk origineel bedoeld voor Taiwan. Daar werd eerder een serie van drie verschillende Van Gogh Swatches uitgebracht. Logischerwijze hebben deze vier ook Van Gogh museum stempels op de garantiebewijzen. Dit zijn de voorkanten van de speciale verpakkingen en dit zijn de zijkanten van de speciale verpakkingen. Hier zijn de vier individuele Swatches, van boven naar beneden:

Dit is GM170D Almondblossom en zijn prijs sticker
Dit is GN716F Wheatfield with Crows en zijn prijs sticker
Dit is SFK275C Sunflowers Black en zijn prijs sticker
Dit SFK274 Sunflower White en zijn prijs sticker

2012 Londen Nederlandse Atleten Swatch

Van de Olympische Spelen in Londen 2012 zijn er diverse Atleten horloges opgedoken. Het is nog onbekend voor welke landen deze gemaakt zijn maar deze maand werd duidelijk dat Nederland er weer bij zit! En hier is hij, de GZ271C 2012 Londen Nederlandse Atleten Swatch!

1996 Randstad

Bij gelegenheid van de Olympische Spelen in Atlanta in 1996 heeft Randstad, de bekende uitzendorganisatie, een Special Package uitgegeven met daarin een GZ136 Atlanta 1996. Deze heeft een Nederlandse landcode. Hier nog een plaatje van de zijkant, een plaatje van een opdruk en een een plaatje van een andere opdruk.

KLM Cargo

Onlangs kwam ik een Swatch tegen met een KLM Cargo loopje. Helaas is bij deze het logo beschadigd. Als je er meer van weet laat dan iets horen!

2000 Sports & City

In april 2000 werd deze Irony met inscriptie op de achterzijde: "Sports & City", "Marketing Conference" en "Roterdam April 2000" uitgegeven. Het is een YGS4008 Uluru met een garantiebewijs van de Swatch Store in Rotterdam. Als je er meer van weet laat dan iets horen!

2006 ABN-AMRO

In 2006 heeft de ABN-AMRO een speciale Swatch YDS100C Sealights uitgegeven met een fraai metalen bandje en deze inscriptie op de achterzijde: "SAMEN WINNEN" en "START ZAKEN 2006". Op de prijssticker staat de code YDS100C. Als je er meer van weet laat dan iets horen!

1987 Max Factor Maxi

De make-up producent Max Factor paste een Swatch Maxi MLW111 Vasily uit 1987 aan met de tekst "Het is nu tijd for Max Factor" op het bovenste bandje, als reclame. Hier is een plaatje. Meer weet er niet van!

1994 Eurostar

In 1994 reden de eerste treinen met passagiers door de Kanaaltunnel. De Nederlandse Spoorwegen (NS) nodigde een groep journalisten uit om kennis te maken met het fenomeen. Als kado ontvingen zij een GK151F Sol met een speciaal bandje en loopje. De code geeft aan dat het hier om een officiële uitgave gaat. Het bandje stelt een Eurostar trein voor en het loopje bevat het logo van Eurostar, het bedrijf dat de treinverbinding uitbaat. Dit horloge werd door Eurostar bij verschillende gelegenheden weggegeven.

2009 Swatch Nederland Kerstdiner

Bij een leuk kerstdiner ontvingen alle medewerkers van Swatch Nederland een Swatch GK733 Snowcovered met een extra tekst in rood op het transparante loopje "XMAS 2009". Ik hoop op een plaatje en uiteraard ook het horloge zelf! Wanted

1994 Ravage litho's

Ik weet niet of deze voldoet aan mijn eigen definitie van een Nederlandse Special maar je moet hoe dan ook doorklikken naar mijn pagina over Swatch en Ravage!

2009 Blijdorp 10 jaar in dienst

In 2009 vierde een werknemer zijn tien jaar in dienst bij de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp. Hiervoor ontving hij een prachtig kado, een Swatch Irony Chrono YOS413 Your Turn, met zijn dienstjaren in de zijkant gegraveerd en de naam van de Diergaarde in de achterzijde gegraveerd. Fantastisch! Ik heb geen idee of ze dit vaker gedaan hebben of gaan doen. Deze vind ik helemaal goed!

2006 Randstad NOC*NSF Partners in sport

Bij gelegenheid van de Olympische Spelen in Turijn in 2006 heeft Randstad, de bekende uitzendorganisatie, samen met het Nationaal Olympisch Comitée / Nederlandse Sports Federatie een oranje Special Package uitgegeven met daarin een SULN100 Technical Race met een Randstad logo op de kast. Het betreft een gelimiteerde uitgave, mogelijk zelfs slechts vijftig stuks. De horloges werden verdeeld onder Randstad units die de beste resultaten hebben behaald. De meeste werknemers, de hoogste marge, de hoogste omzet en/of de meeste nieuwe klanten, dat waren factoren die telden. Dus zeker niet alle personeelsleden hebben het horloge gekregen. Wat wel elke werknemer ontving was een supporters muts (close-up van de supporters badge) in een oranje verpakking precies zoals die van het horloge, samen met een kaartje met enkele woorden van de directeur van Randstad.

2009 KLM

Ik heb gehoord dat de KLM, onze Koninklijke Luchtvaart Maatschappij, een special heeft uitgebracht. Voor zover ik het begrepen heb is het een SUJK104V, een Jelly In Jelly met de naam Fluid Word. Als je er iets over weet, een plaatje hebt of, nog beter, weet waar ik er een vinden kan dan houd ik me aanbevolen! Ruilen is eventueel mogelijk. Wanted

2007 OV-Chipwatch

Iedereen weet natuurlijk van de invoer van de OV-Chipkaart. Er is ook een Swatch Access met OV-Chipkaart logo gemaakt waarmee je hetzelfde kunt. Achter het horloge zie je de papieren inlay met de gebruiksvoorwaarden. Achterop de doos zit een informatie sticker die zoals je ziet de houdbaarheid van het tegoed aangeeft. Achter deze sticker zie je nog net de originele prijssticker met de code SUMK150O. Dat is gek omdat het klokje zelf een SUMK101 is. Misschien verwijst de 150 naar de OV-Chip functie. de O (van OV) aan het einde begrijp ik. En hier nog iets heel speciaals, op de achterkant van de kast staat het OV logo en naam gedrukt. De bandjes zijn in Oostenrijk gemaakt. Het horloge bestaat ook met een roze bandje met zwart logo, voor dames en heren wellicht? Het roze bandje heeft geen Access passantje maar een gewone roze. Sommige van deze Swatches zijn vooraf geladen met tien Euro, andere niet. Op dit moment zijn er maximaal een paar honderd in roulatie. Deze zijn weggegeven aan medewerkers van Trans Link Systems in Amersfoort, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de technologie van de poortjes. De rond 120 medewerkers kregen deze in 2007 als kerstkado. Ook bij het Gemeentelijk Vervoers Bedrijf Amsterdam zijn ze aan medewerkers kado gedaan. Trans Link Systems, een weinig communicatief bedrijf, geeft aan dat het horloge een test in kleine oplage geweest is en dat er geen plannen zijn ze gaan te verkopen. Ik zoek die met de roze bandjes nog! Wanted

1996 Bijenkorf Kerst

In december 1996 gaf de directie van de Bijenkorf alle medewerkers voor Kerst een Speciale Swatch. Of dit alleen in de Bijenkorf in Eindhoven was is onzeker. Deze Swatch is een 1996 GK228 Consider met een standaard hoes voorzien van een speciale sticker.

1986 NMT Gouden lidmaatschap

Vanaf 1986 vierde de Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde elk lids Gouden Lidmaatschap (na 25 jaar) door uitrijking van een Speciale Swatch. Deze Swatch is een 1986 GA102 Pinstripe met het NMT logo op het onderste bandje. Onderaan de achterzijde van de doos zit de originele sticker met de code GA102 en de prijs van 87.50 Gulden. Een fantastische vondst!

2008-2009 Nederlandse verzamelaar

Tegen het einde van 2008, net als tegen het einde van 2003, heeft een bekende Nederlandse verzamelaar zijn eigen Swatch special laten maken. De oplage was slechts vijftig (?) stuks. Hier is een overall plaatje van deze Nederlandse Verzamelaars Swatch en hier is een detailplaatje van het onderste bandje. Wederom mooi gedaan! Om de privacy van deze aimabele verzamelaar te garanderen heb ik zijn naam en email adres van de plaatjes afgepoetst. Zoals je ziet is dit een 1996 Gents GB173 met de naam Net. Naast de boodschap staat een extra rode @ om hem helemaal af te maken.

2001 BelCompany 5 jaar

In 2001 vierde de bekende telefoonprovider BelCompany zijn vijfde verjaardag. Om dit te vieren werden twintig personeelsleden die er vanaf het begin bij waren geweest en die een belangrijke bijdrage aan de opbouw van het bedrijf hadden geleverd in het zonnetje gezet met een speciale Swatch. Deze twintig Swatches zijn allemaal genummerd en er bestaan twee soorten, de herenuitgave (achttien stuks) en de damesuitgave (twee stuks, waarschijnlijk met de nummers negentien en twintig).

De herenuitgave is een Irony Big YGS414G Moonrise. Ik heb de mijne met het nummer 5 van Pascal Bouwman die hem persoonlijk verdiende. Hier is een overall plaatje van de Swatch en hier is een plaatje van de inscriptie.

Als iemand iets weet van de damesuitgave en/of hoe eraan te komen, laat het me weten! Wanted

2008 KiKa Racing for Charity

Aktie KiKa Swatch: in september 2007 tijdens de A1 GP op Zandvoort onthulde Jeroen Bleekemolen de KiKa Swatch. Dit unieke horloge, dat in een beperkte oplage van 1.000 exemplaren is gemaakt, is een echt collector's item. Het was te bestellen door overmaking van € 64,95 (inclusief € 5,= verzendkosten) op de rekening van Stichting Racing for Charity. De opbrengst van de Kika Swatch komt geheel ten goede aan de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Een uitstekend initiatief! Hier is een plaatje van de aankondiging. Hier is een plaatje van het gesigneerde ontwerp. Tegen het einde van juli werden de horloges afgeleverd. En ze zijn het wachten dik waard! Laten we beginnen met een KiKa overzichtsplaatje. Dit is de afbeelding op de KiKa doos. Je kunt zien dat het een officiële Special is aan de code SUJK102E op de KiKa prijssticker. Hier zie je de KiKa Swatch in zijn geheel. In de doos vind je ook een KiKa pin die als extra passantje aan je KiKa Swatch gedragen kan worden. De bandjes zijn van een fantastische kwaliteit bedrukt leer, gemaakt door Swatch zelf. Hier is een closeup van het bovenste KiKa bandje en hier is een closeup van het onderste KiKa bandje. De achterkant van het KiKa bandje met het Swatch merk toont wie dit maakte. Een fantastische speciale verpakking voor een fantastisch doel!

1984 Digital Equipment Corporation (DEC)

Warner Krelekamp, ex Testequipment Technician Digital Parts Centre Nijmegen, wist mijn verhaal aan te vullen.

In 1984 was Digital Equipment Corporation (DEC) één van de grootste makers van computer hardware ter wereld. Als programmeur heb ik er toentertijd jaren mee gewerkt en DEC computers waren snel, gebruikersvriendelijk en zeer betrouwbaar. Later werd het merk overgenomen door Compaq dat op zijn beurt weer werd overgenomen door Hewlet-Packard (HP). Deze computers werden normaal gesproken maar één keer per jaar uitgezet en geopend en dat was voor onderhoud. De onderhoudstechnicus was dan altijd met een klemmetje aan het frame van de computer geaard om te voorkomen dat statische electriciteit de hardware zou vernielen. In 1984 gebruikte DEC daar een zeer speciale Swatch voor, een GN001 met aardeklem. Op de achterzijde van het bandje zie je de metalen connector die de draad met de drager verbindt. Op het onderste deel van het bandje zie je het DEC onderdeelnummer: +L-02037-05 gegraveerd. De +L in het DEC onderdeelnummer staat voor Lokaal wat er op wijst dat dit geen wereldwijd onderdeel is maar bijvoorbeeld alleen voor Nederland beschikbaar was. De standaard plastic doos heeft ook dit nummer en bevat tevens het originele garantiebewijs van het oude type met de witte voorkant. Dit moet wel één van de allereerste bedrijfs Swatches zijn met een unieke praktische toepassing! Ik weet van het bestaan van slechts een klein aantal af, met codes B83, 184 en 284.

Henk Bouret, voormalig instrumentenmaken bij Fokker en Defensie, vult verder aan:

Nadat deze Swatches versleten waren werden deze vervangen door een zwart horloge met het opschrift DIGITAL op de wijzerplaat. Aan de achterzijde van dit horloge zie je nog beter dat het geen Swatch is. Het kleine plugje aan de linkerzijde is niet om te aarden maar werd gebruikt bij het vacuum sluiten van de kast. Het is een klokje zonder merk aan de buitenzijde dus als promo gemaakt. Aan de binnenkant blijkt dat dit een Harley Ronda uurwerkje is met de code 375. Deze werden begin jaren tachtig vervaardigd. Toch blijft het lettertype op de wijzerplaat intrigerend!

2001 Rotterdam Access

In 2008 ontdekte ik er nog eentje. Hier zie je het "Zorgwerk" passantje aan het bovenste bandje. Deze is waarschijnlijk gemaakt voor Zorgwerk, een tussenpersoon in de zorgsector. Alle informatie is welkom!

1999-2000 Shell Easypay prototype and variants

Wat een zeldzaamheid! Je kent inmiddels de normale Shell Easypay Swatch van mijn speciale historische pagina. Die is al behoorlijk spectaculair met zijn unieke kast (geen enkele andere Swatch heeft die) met twee verschillende Access chips erin.

Maar nu, de Shell Easypay Prototype Swatch! Ook deze heeft een wijzerplaat en een kast die verder nooit zijn verschenen als normale Scuba. Totaal onbekend. Net als bij de normale EasyPay is de kast weer wat groter dan die van een normale Scuba, de ring moet dus niet passen. Geen jaar of copyright op de wijzerplaat. Op de achterkant staan twee verschillende chipcodes (voor elke chip één) en de code S938. Het klopt allemaal met het verhaal. Als laatste wordt dit ondersteund door het doorzichtige Easypay loopje, anders dan die van een gewone Easypay. Een fantastisch ding!

In mei 2013 kwamen er twee varianten tevoorschijn. Dit is de eerste Shell Easypay Variant Swatch en dit is de tweede Shell Easypay Variant Swatch. Ze zijn gebaseerd op SKK108 Menang uit 1998. Ik denk dat dit twee vroege types zijn of dat Swatch op een gegeven moment te weinig standaard EasyPays had. Maar hoe de chip kan werken?

2004 Presidentschap van de EU

Nederland vervulde het presidentschap van de EU van juni tot en met december 2004. Ergens in Eindhoven heeft iemand deze Nederlandse EU 2004 Swatch weggegeven. Je ziet het toepasselijke logo op de bovenste helft van het bandje. Zou geweest kunnen zijn tijdens de lobby voor het presidentschap of later toen we hem hadden. Het is een GK357 uit 2001. Nooit gezien dus waarschijnlijk zeldzaam. Dat is alles wat ik ervan weet!

2002 Kamer van Koophandel Haaglanden

Hiervan kende ik er al één zoals je kunt zien op de speciale historische pagina. Nog maar pas ontdekte ik een tweede! En hier is een plaatje waarop het speciale bandje te zien is. Deze Swatch is een GK335 Masking. Van de eerste was bekend dat er 250 stuks van gemaakt waren. Ik heb geen idee hoeveel er van deze tweede zijn of dat de 250 stuks misschien voor de twee samen gold.

2003 Journalist Cube

Bij de introductie van de 2003 voorjaars collectie werden aan de aanwezige pers verschillende Squares uitgereikt in een unieke en zeldzame speciale verpakking. Hier ziet u de gehele set, de speciale buitenste doos, de andere zijde van de speciale buitenste doos en de Square SUBN105 - Suggested Tones die er in zit. Er is ook een Dealers Pack voor de 2003 voorjaars collectie, die vindt u elders op deze site.

2007 Bernina

Het zwitserse bedrijf Bernina is gespecialiseerd in naaimachines in diverse soorten. In 2007 bestond het bedrijf 75 jaar. Dit werd onder meer gevierd met een speciale Bernina Swatch die werd weggegeven tot 31 augustus aan klanten die een nieuwe naaimachine aanschaften. Deze special is gelimiteerd in oplage en alleen beschikbaar in landen waar Bernina winkels zijn, hieronder ook Nederland. Op het plaatje van de Bernina Swatch zie je het zeer fraaie geborduurde bandje met het Bernina logo en het thema Edelweiss, zoals bekend een van de meest gezochte Kerstspecials. Het horloge is gebaseerd op de 2002 Swatch met de naam Invader. Het is een officiële special met de code YLS123C.

1998 Joost Swarte - Dia Animado

Ik heb zojuiste de Joost Swarte pagina bijgewerkt met nieuwe informatie.

1995 Philips Philishave Reflex Action

De naam Philips zal u niet onbekend zijn, deze Eindhovense pionier in gloeilampen is uitgegroeid tot een bedrijf van wereldfaam met een leidende rol in de electronica. In 1995 bracht Philips een nieuwe vinding op scheergebied op de markt, Reflex Action. Voor deze gelegenheid werd ook een Swatch special uitgebracht, zie hier de Swatch in zijn doosje. Deze mid size Aquachrono heeft de code SEL101 en de naam Game Over. Hij is van 1995. Zoalsje kunt zien zijn de bandjes vervangen door deze mooie oranje met de opdruk. Ook de doos is voorzien van opdrukken in het oranje. Ik heb geen idee of deze alleen in Nederland uitgegevens is. Er staat een enkele code (543) op de achterkant. Alle verdere info is welkom.

2007 Michelin

De autobandenfabrikant Michelin heeft een mooie set van specials gemaakt om weg te geven binnen de automobielindustrie. Ik hoorde van een dealer die het horloge kreeg na bestelling van 20 tot 25 banden. Tot nu toe heb ik de volgende verschillende ontdekt: Deze Swatch is een 2003 Irony Chrono met de code YCS438G en de naam Blustery. Er staat een Michelin logo op de sluiting, erg mooi gedaan. Deze Swatch is een 2005 Irony Petite met de code YPS408 en de naam Full Moon Call. Er staat hetzelfde Michelin logo op de sluiting. Deze Swatch is een 2005 Irony The Chrono met de code YOS403 en de naam Unknown Destination. Er staat hetzelfde Michelin logo op de sluiting. Deze Swatch met Michelin logo op het onderste bandje is een 2006 Jelly in Jelly met de code SUJB700 en de naam Regisseur.

2003-2004 Nederlandse verzamelaar

Tegen het einde van 2003 heeft een bekende Nederlandse verzamelaar zijn eigen Swatch special laten maken. De oplage was slechts vijftig stuks. Hier is een plaatje van deze Swatch. Een hele mooie. Deze specials zijn tot en met het begin van 2004 allemaal weggegeven aan vrienden van deze verzamelaar. En aangezien echte vrienden zo'n kado niet wegdoen is de kans dat je er ooit nog een zult vinden ongeveer gelijk aan nul. Om de privacy van deze aimabele verzamelaar te garanderen heb ik zijn naam en email adres van het plaatje afgepoetst. Zoals je ziet is dit een 2001 GK342 Gents met de naam Sliding Cuff, voorzien van het originele sleutelhanger bandje met daarop de extra opdruk. Echt een mooi kado!

Alle specials vóór juni 2007

Alle specials die ik ontdekt heb vóór juni 2007 staan afgedrukt in mijn boek en ik heb dan ook al deze specials naar een speciale historische pagina verhuisd.

Pagina's