Swatch en Joost Swarte

Hans van Buuren

Joost Swarte en Swatch

Joost Swarte is mijn favoriete Nederlandse grafisch kunstenaar.

Ik ben al erg lang een fan van zijn werk. Hij heeft al zoveel dingen gedaan, teveel om op te noemen, van simpele advertenties via speelkaarten, stripboeken, platen hoezen, telefoonkaarten, postzegels tot aan werkelijk schitterende architectonische ontwerpen en wat al niet meer. Er zijn stapels websites waarop zijn werk wordt getoond en beschreven. Ik zou jullie aanraden er eens een bezoekje aan te brengen. Het werk van Joost wordt hogelijk gewaardeerd en er zijn veel verzamelaars die zijn kunst sparen. Af en toe doet zijn werk me aan Herge (die ik ook erg waardeer) denken. Dit is niet zo vreemd omdat ze het gebruik van hun stijl, de "Klare Lijn", gemeen hebben. In de jaren 90 werd Joost ook door Swatch ontdekt. In 1998 kwamen er een Gents en een Maxi van zijn hand op de markt en ik vind ze prachtig. Ze tonen de stijl en het vakmanschap van Joost Swarte.

Swatch Dia Animado

Hier is een plaatje van de Swatch:

Dia Animado door Joost Swarte

Closeups

Ik heb een paar goede scans gemaakt van het bandje en de wijzerplaat en die nog wat bijgewerkt om jullie het ontwerp beter te laten zien en te laten genieten van het korte verhaaltje dat Joost hier vertelt:

Dia Animado Closeup Dia Animado Closeup Dia Animado Closeup Dia Animado Closeup Dia Animado Closeup Dia Animado Closeup Dia Animado Closeup Dia Animado Closeup Dia Animado Closeup Dia Animado Closeup Dia Animado Closeup Dia Animado Closeup

Het verhaaltje loopt zo af (onvertaald): at the end midnightman, the last of the numberman, seduces the queen of time. She is # one!

Mooi!

Hotel Alfabet

Het ontwerp doet me een beetje denken aan een zeefdruk van Joost Swarte met de naam Hotel Alfabet die we thuis aan de muur hebben hangen:

Hotel Alfabet door Joost Swarte

Deze geweldige zeefdruk is een gelimiteerde en genummerde oplage van 350 stuks die in 1996 werd uitgebracht. Op de Stripdagen in 1998 ontving Joost Swarte de Stripschapsprijs.

Onze tekening

Op een van de signeer sessies maakte Joost voor ons de volgende tekening:

Hans en Carolien door Joost Swarte

Ik heb de tekening gescand en een beetje ingekleurd. De tekening is op ons verzoek geinspireerd op Hotel Alfabet en Dia Animado en natuurlijk zijn de twee mensen op het plaatje mijn vriendin (Carolien) en ik (Hans).

Nummerman

Op eerdere signeer sessies was het me al opgevallen dat Joost Swarte altijd erg de tijd neemt om iets moois te maken voor zijn klanten. Zo heb ik ook een aantal gesigneerde stripboeken. Deze tekening maakte hij voor een andere fan:

Meer nummermens kunst door Joost Swarte

Een met de hand getekende Swatch wijzerplaat

Joost tekende deze wijzerplaat voor mij en ik maakte er een nieuwe Irony Automatic van :Geweldig!

Onofficië genummerde uitgave

Op 29 november 1998 organiseerde de Haarlemse juwelier F.J. Driessen (Barteljorisstraat 1, 023-5320300) dat de heer Swarte in de zaak honderd exemplaren kwam signeren voor de fans. Van iemand die er geweest is en het horloge gekocht heeft hoorde ik dat het niet erg druk was, eerlijk gezegd was er niemand anders op het moment dat zij er waren... Mogelijk zijn her er geen honderd en zelfs veel minder. Ze is nu in het bezit van nummer 9/100. Het horloge kostte 100 Gulden. Hieronder zie je de afbeelding:

Genummerde Dia Animado door Joost Swarte

Speciale verpakking

Jullie zullen het met me eens zijn dat Joost Swarte mooie dingen maakt. Deze Swatch zou bij uitstek geschikt zijn geweest om een mooie speciale verpakking van te maken, liefst door Joost Swarte zelf. Dat zou echt geweldig geweest zijn. Ik zal daarom nooit begrijpen waarom het er niet van gekomen is. Des te meer omdat er sinds die tijd echt stapels speciale verpakkingen zijn uitgebracht in Nederland. Ik heb een aardig goed idee wie dit verpest heeft maar ook weer niet goed genoeg om het hier te gaan verkondigen. Maar het geeft wel een slecht gevoel. Ik denk dat er iemand meer bezig was met heel veel geld verdienen en veel minder met het blij maken van verzamelaars, zelfs tegen een wat mindere winst. Geen bewijzen maar uiteindelijk zitten wij wel zonder!

Die speciale verpakking zou mijn Swatch wens zijn. Misschien iets met een grote genummerde zeefdruk erbij, in de Vive Le Paix stijl. Het zal wel nooit gebeuren maar aan de andere kant, waarom niet? Er zijn nog zat Dia Animado's en het kan best. Een andere kans zou zijn als Swatch Joost voor nog een Swatch zou vragen. Dat zou ik sowieso een goed idee vinden. Laten we de hoop erin houden!

Pagina's