Swatch en Ravage

Hans van Buuren

Ravage

Ravage

RAVAGE is het resultaat van de ontmoeting van creatieve geesten. De twee Nederlandse artiesten Arnold van Geuns en Clémens Rameckers ontmoetten elkaar voor het eerst op de Kunstacademie in Arnhem. Ze werken samen sinds 1976.

RAVAGE zijn artiesten in de breedste zin des woords. Ze houden zich het recht voor manusjes van alles te zijn, nergens in gespecialiseerd, en toch is hun werk altijd met precisie uitgevoerd. Hier vinden we nog de noordelijke hand van meester Rietveld. Maar, 25 jaar in Frankrijk hebben wat Latijns polijstwerk aan de sobere lijnen toegevoegd. Er zit een solide culturele geschiedenis achter deze vierhandige creatie. Vanuit een uitdagend spel leidt een ketting van logica tot de geboorte van een nieuw idee. Met haar heel eigen methode van creatie heeft RAVAGE een signatuur ontwikkeld die makkelijk herkenbaar is. In tegenstelling tot hoe het lijkt kent hun stijl geen barokke elementen en is alles behalve nostalgisch. Achter het zinnespel verstoppen zich tal van historische figuren, die elk in hun tijd voor verschillende ontwikkelingen stonden. Napoleon en Joséphine, Caïn en Abel, Adam en Eva, Louis Napoleon de ongelukkige koning van Nederland, Jeanne en Gilles, allemaal treden ze op in de meest verscheidene vormen. In meubels, in accessoires of objecten als Swatch horloges, altijd ontworpen met de striktste symmetrie. Deze nood aan symmetrie is ook te zien in meer abstracte onderwerpen als Goed en Kwaad, Gezondheid en Ziekte, Het Rode Kruis en de Doornenkroon, de balans van dit alles reflecteert zich in het dominante gebruik van Zwart en Wit. In dit pseudo-moralistische spel brengt RAVAGE onderwerpen, bijna vergeten door de kunst, weer tot leven. De afbeeldingen representeren Liefdadigheid, Patriottisme, Liefde en Haat. Deze onderwerpen, die heden te dage als taboe worden gezien, worden op een lichthartige manier aangepakt, snel geschreven zonder scrupules. Het resultaat stoort soms vanwege haar complexiteit.

Ravage

Wat denk je van deze stoel, die RAVAGE's praktische aanpak in de kunst perfect weergeeft:
Ravage

The Famous Couple Swatch horloges

In 1994 gaf Swatch een set van twee Gent Swatches uit van deze artiesten, in hun specifieke stijl. Het idee van draagbare kunst, zowel bij Swatch als bij RAVAGE geen onbekende, sloot duidelijk aan bij hun gevoel.

Het linkerklokje heeft de code GB158 en de naam Aiglon. Het toont Napoleon Bonaparte, geboren in 1769 (Nap).
Het rechterklokje heeft de code GB159 en de naam Aiglette. Het toont zijn vrouw Joséphine de Beauharnais, geboren in 1763 (Jodebo).

L'Aiglon (de "Kleine Adelaar") is een koosnaampje voor het zoontje van Napoleon Bonaparte, genaamd Napoleon II, Hertog van Reichstadt, die voor een heel korte periode Keizer van het Franse Keizerrijk was. Dus gek genoeg is het horloge genoemd naar de zoon van de man die er op staat (getuige ook zijn geboortejaar). Aiglette is de vrouwelijke vorm van Aiglon. Ook bekend als een Aiguillette, zijnde een versiersel in de vorm van een gedraaid koord, het meest gedragen op uniforms, maar soms ook op andere kostuums zoals een academisch kleed, waar het eer weergeeft. Origineel stond het woord "aiguillette" voor het koord waarmee de platen van een harnas aan elkaar verbonden werden. Soms bleef er dan een knoop of een stel lussen vanaf de schouder hangen. Mijn conclusie is dat beide namen op een artistieke manier gebruikt werden. Hier is een pagina uit de Swatch folder van 1994:

Ravage

Hier close-ups van de kasten:

Ravage  Ravage

Heb je gezien dat de twee Aiglons verschillende wijzerplaten hebben? Op het plaatje in de folder staat het "swatch swiss" horizontaal terwijl op het echte horloge deze tekst verticaal geplaatst is. Horizontaal paste het al niet lekker en verticaal geplaatst past het ook beter bij de Aiglette. Nu denk ik dus wel dat er een prototype (waarschijnlijk een dummy) bestaat met de verticale plaatsing. Als iemand die kent, laat het even weten. Ik wil er best graag één hebben!

Kijk ook eens naar de stand van de wijzers in de folder. Deze staan niet op de standaard 10:10 omdat dan de ogen van zowel Nap als Jodebo niet goed zichtbaar zouden zijn. In plaats daarvan staan ze nu op 09:20. Zoiets zie je vrijwel nooit!

Op beide wijzerplaten zie je 1993 als ontwerpjaar.

Speciale verpakkingen

Zo'n mooie set horloges verdient een mooie verpakking. Tot heden zijn daarvan vier bekend. Laten we er eens naar kijken. Als eerste hier de Worldwide Special Package GZS05, waarin ze wereldwijd verkocht werden (geen limitering):

Ravage

Vervolgens hebben we hier een Limited Edition Special Package, GB158PACK2. Deze verpakking uit 1994 is een gelimiteerde uitgave van 1.500 stuks, uit Italië.

Ravage

Ravage

Als derde is hier de uitgave die gemaakt is voor de grootse officiële opening van de Swatch Luxury shop aan de Place Vendóme in Parijs, op 29 juni 2000. Hij heeft de code GB185PACK3 en bevat alleen Aiglon:

Ravage

En als laatste hier de uitgave die gemaakt is voor het Reizende Vendóme Event. Op 2 juli 2002 werd een gala georganiseerd voor de Reizende Vendóme Berlijn tentoonstelling in het Martin-Gropius-Bau in Berlijn, Duitsland. Ongeveer tweehonderd gasten (waaronder lokale beroemdheden als de acteurs Theo Gärtner, Maren Gilzer, Mutter Beimer ["Lindenstrasse" :-] en ... 10 Duitse Gold Members) waren uitgenodigd. De tentoonstelling toonde de speciale ladders die ontworpen waren voor de opening van de Vendóme Luxury winkel in Parijs in 2000, de speciale Skins, ontworpen voor de eerste verjaardag van de winkel en nog veel meer. Gedurende het gala werden Vendóme Swatches verkocht waarbij de opbrengst naar een goed doel ging. Aan het einde van de avond ontvingen alle gasten deze verpakking (met het ladder thema) met één van de Ravage Swatches, Aiglon voor de heren en Aiglette voor de dames:

Ravage

Ravage

Hier drie plaatjes van een special package uit HongKong:

Ravage

Ravage

Ravage

En nog een uit HongKong, met een speciale sticker op de achterzijde:

Ravage

Litho's

Jullie weten waarschijnlijk dat ik gek ben van Swatches die gecombineerd zijn met het originele kunstwerk waarvan ze afgeleid zijn. Denk aan Corneille's Vive le Paix, Keith Haring's Breakdance, Albin Christen's Crazy Train, Matthias Winkler's Zeit2, Kiki Picasso's Poster en nog veel meer. Ik heb vele jaren gezocht naar de litho's van Ravage's Famous Couple. En nu, anno 2009, heb ik ze gevonden! Ze zijn heel speciaal en zeldzaam ook. Ze zijn beide genummerd, gelimiteerd tot 100 stuks en gesigneerd. De originele ontwerpen van de horloges in een waanzinnige kwaliteit. Ik ben er weg van! Maar wacht, het wordt nog beter. Hier zijn ze, professioneel ingelijst met de horloges erbij in. Beter bestaat niet!

Ravage

Ravage

De vette gouden lijst past fantastisch bij de kunstwerken:

Ravage

Beide zijn genummerd (x/100) in de linkeronderhoek:

Ravage

Ravage

Beide zijn gesigneerd in de rechteronderhoek:

Ravage

Ravage

Op beide is de bijbehorende Swatch vastgezet op dezelfde hoogte als hun geliefde, zodat ze elkaar aankijken. Ze zijn niet vastgezet met dubbelzijdig plakband maar met kleine draadjes om beschadigingen aan het kunstwerk tot een minimum te beperken:

Ravage

Ravage

En als laatste hier nog een series details zodat je een idee krijgt waarom ik hier zo van kan genieten:

Ravage

Ravage

Ravage

Ravage

Ravage

Ravage

Ravage

Ravage

Ravage

Pagina's